My Log Book

www.hrdlog.net

Tuesday, February 22, 2011

Reset Semula Frequency HT Sender 941H Kepada 136.000Mhz – 174.975Mhz


Salam..baru-baru ini saya telah berQSO dengan rakan ham di HS9 dan bertanyakan rahsia bagaimana nak reset semula Sender 941H / K yang dikatakan selalu bertukar kepada penggunaan terhad 144-145Mhz sahaja...atau Factory Setting....mereka sebenarnya agak sukar nak ajar tapi paksa-paksa dan pujuk-pujuk last sekali terpaksa ajarkan juga lah...sesiapa yang mengalami masalah tak leh transmit 146-148Mhz leh guna cara ini untuk dapatkan semula frequency Sender SD 941H yang berlegar dekat 136.000 – 174.975 MHz.....cara ini juga hampir sama untuk Sender yang lain

Persediaan


Caj Bateri Sender 941H penuh-penuh dulu


Langkah-Langkah


OFF kan Handy anda (Sender 941H ) itu dahulu

---------------------------------------------------------------1

Tekan keyboard FUN + tekan PTT + dan ON serentak

---------------------------------------------------------------2

Lepas tu screen LCD akan tunjuk SET....

---------------------------------------------------------------3

Taip password ini 771081

---------------------------------------------------------------4

Lepas itu ianya akan keluar perkataan Press 1 untuk OPEN fequency (136.000 – 174.975Mhz) atau Press 2 kalau tak berminat nak main kat frequency (136.000 – 174.975Mhz)

---------------------------------------------------------------5

PILIH 1 lah ...mana lah ada yang pilih PILIHAN 2 tu ye

---------------------------------------------------------------6

OFF / ON semula Sender anda..untuk restart


UPDATE: Cara ini juga berkesan kepada handy jenama Spender dan Sender yang ada keypad FUN atau Function...


Ok...selamat mencuba resepi ini...bye-bye.....73s

1 comment:

  1. tk atas perkara itu, tapi saya memerlukan user manual SD-941H dalam bahasa Inggeris, kawan saya dah dungu mencari tak jumpa untuk setkan radio saya. Tk atas pertolongan tersebut.
    Bye 73
    9w2phe Mahadi
    email:mahadi52@yahoo.co.uk

    ReplyDelete

Muka Depan